service moto mania - scoala moto ami (2)

Mecanica moto – cursuri in service 2020

service moto mania - scoala moto ami (3)

Scoala Moto AMI organizează cursurile de mecanica moto chiar în service

Partenerii de la Moto Mania Service, ne oferă informaţii şi sfaturi legate de mecanica motocicletei.

Ce trebuie să știi despre mecanica moto

Trusa de scule

Trebuie să conţină: şurubelniţe (în cruce şi dreaptă), chei, patent, siguranţe, cheie de bujii, inbusuri.

Șocul

Șocul ajută la pornirea motorului la rece, dând mai multă benzină.
Motocicletele cu șoc electronic acționează automat șocul la pornire și dozează carburantul în funcție de necsitate.
La motocicletele care au șoc manual, acesta este pe partea stângă (pe ghidon sau sub rezervor). Acesta trebuie să rămână tras până la încălzirea motorului (50-60 grade).

Probleme privind şocul: dacă turezi motorul cu şocul tras, poți cauza defecţiuni majore la motor sau se poate îneca motorul. Nu pleca de pe loc cu motocicleta până nu ai oprit șocul, sau s-a oprit automat.

Ambreiajul

Despre ambreiaj putem vorbi o zi întreagă, dar pe scurt punctăm următoarele aspecte:
ambreiajul umed lucrează în ulei, în interiorul motorului. Avantajul constă într-o cuplare mai fină şi o fiabilitate mai ridicată.
Ambreiajul uscat lucrează în exteriorul motorului, iar principalul dezavantaj al acestuia este că are uzuri mari.

Acceleraţia

Accelerația măreşte debitul de aer şi, proporţional, debitul de benzină. Dacă motorul nu mai accelerează deloc, poate fi rupt cablul. Dacă acceleraţia revine greoi, poate fi pris/agățat cablul.

Cutia de viteze

Se recomandă folosirea ambreiajului la schimbarea treptelor de viteză. Cutia de viteze este nesincronizată.

Transmisia

Întâlnim motociclete pe cardan sau pe lanţ.
Motocicletele cu transmisie prin cardan au diferenţial, căruia i se schimbă uleiul periodic.
Lanţul, pe de altă parte, se curăţă, se unge şi se reglează periodic. Kitul complet (pinioane şi lanţ) se schimbă când se văd dinţii ascuţiţi.

Robinetul de benzină

Motocicletele cu carburație au robinet de benzină. Robinetul se află în partea stângă, sub rezervor. Acesta deschide sau închide debitul de benzină din rezervor către carburator.

Uleiul

Nivelul de ulei nu trebuie să ajungă niciodată sub minim. Schimbul acestuia se face în funcţie de kilometri, motor şi stil de pilotaj.
Ține cont! Fabricanții de motociclete recomandă folosirea uleiului maxim doi ani sau 10.000 de km.

Filtrul de ulei

Este obligatoriu să se schimbe filtrul de ulei la fiecare schimbare a uleiului.

Filtrul de aer

Se curăță periodic sau se schimbă la 2 ani.

Anvelopele

Presiunea incorectă duce la deteriorarea anvelopelor și afectează dramatic siguranța.
Data de fabricație a anvelopei se află la capătul marcajului DOT, care este amplasat pe partea laterală a anvelopei. La sfârşitul codului sunt poziţionate patru cifre. Primele două cifre indică săptămână de fabricație a anvelopei, iar următoarele două arată anul de fabricație.

Frânele

Sunt două tipuri de frâne: cu disc și cu tambur.
Majoritatea motocicletelor moderne utilizează discuri de frână. Frânele cu discuri încetinesc motocicleta cu ajutorul unor pistoane dintr-un etrier, care e atașat cadrului și nu se rotește, care strâng un disc atașat roții, încetinind astfel discul și roata de care e atașat.
Frânele cu tambur funcționează prin expandarea unor saboți de frână – staționări, piese în formă de potcoavă din interiorul butucului roții – pe suprafața interioară a butucului, ce este o parte a roții.

Plăcuțele de frână

Dacă materialul de fricțiune al plăcuțelor este subțire de la uzură, e timpul înlocuirii lor.
Uneori materialul îți schimbă textura în timp, în special dacă plăcuțele au fost supuse la temperaturi extreme sau impurități. Dacă observi o scădere în performanțele de frânare, ar trebui să verifici plăcuțele sau lichidul de frână.

Lichidul de frână

Frânele cu disc funcționează prin mișcarea unui lichid hidraulic de la pompă – rezervorul la care se conectează maneta de frână – la etriere.
Lichidul vine în câteva tipuri ce nu se pot amesteca între ele (tipul folosit la motocicleta ta este imprimat pe capacul rezervorului). Acesta este una din cele mai neplăcute substanțe pe care le vei întâlni vreodată. Topește plastic, dezintegrează vopsea și dăunează corpului omenesc.
Este recomandat să înlocuiești lichidul la fiecare doi ani.

Suspensia

Cea mai des întâlnită configurație pentru suspensia motocicletei constă într-o furcă cu două amortizoare telescopice pentru roata față și un amortizor pentru bascula în care este montată roata spate.
Amortizoarele sunt hidraulice sau cu gaz, iar în ultima perioada acestea sunt montate cu tubul interior la capătul dinspre roată (furca “upside-down”) pentru a reduce inerția ansamblului și a îmbunătăți comportamentul pe drum denivelat.
Funcționarea și ajustarea corectă a suspensiei este esențială pentru controlul motocicletei, în special pe viraje.

La cursuri, prietenii de la Moto Mania Service răspund tuturor întrebărilor elevilor, abordând subiectul de la motocicletă ca ansamblu, până la cel mai mic detaliu de întreţinere și mecanica moto.

service moto mania - scoala moto ami (4)

Service Moto Mania este aproape de elevii AMI – la propriu. Chiar în poligon moto Electronicii 48, pe spațiul verde.
Există poartă de acces și din Str. Stefan Velicu. Ai aici harta către ei.
În același spațiu găsești și Shop Moto Mania – echipamente și accesorii.

Cuvinte relevante: mecanica, mecanica moto, curs moto, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala soferi bucuresti, reducere scoala de soferi, reducere scoala moto, scoala moto categoria a, scoala categoria a, scoala moto ami, scoala categoria a bucuresti, permis de conducere categoria A.