Cum aleg motocicleta - scoala moto ami (3)

Cum aleg motocicleta?

Dupa ce ai luat permisul moto vine o intrebare importanta: Cum aleg motocicleta?

A deveni motociclist este un obiectiv moralizator, este o provocare la acțiune. Orice obiectiv se orientează spre a minimaliza dificultățile interne (temeri, limitări) sau externe (ce echipament aleg, cum aleg motocicleta), trebuie să fie realist, în acord cu posibilitățile fizice, materiale, financiare.

“Vreau să fiu motociclist” necesită dedicatie și perseverență asupra modului în care susținem satisfacerea ambiției și în același timp reclamă premise speciale în asigurarea dezvoltării permanente și continue.

Astfel obiectivul va fi strâns legat de planificare și, în cel mai firesc mod, apar o serie de întrebări care ordonează și orientează întreaga strategie de atingere a acestei dorințe, pornind de la ”Cum aleg motocicleta?”.

Care este motocicleta care îmi place? Ce motocicletă îmi doresc?

Cum aleg motocicleta - scoala moto ami (3)

Nu trebuie neapărat să-ți cauți modele, dar dacă ai întâlnit oameni care au lăsat urme în dezvoltarea ta personală, oameni cu lecții de viață constructive sau pe care îi admiri, aceste modele au rol covârșitor în formarea valorilor tale. “Valentino Rossi este idolul meu, îmi doresc să conduc o motocicletă ca a lui!”.

Pe de altă parte, anturajul are rol extrem de important cât timp preluăm percepții și stiluri care ne acaparează și ne influențează comportamental și emoțional. Doar când suntem cu adevărat conștienți de propriile alegeri, avem tăria de caracter de a discerne și de a lua decizii individual, independent de ceilalți.

Care este stilul meu de conducere în acest moment? Conduc atât de bine precum mi-aș dori să ajung să conduc sau încă am nevoie de timp și experiență să-mi definesc stilul și îndemânarea în conducere?

“Prietenul meu are Yamaha R1. Vreau să fiu ca prietenul meu!” … sau: sunt fericit posesor al categoriei A, am absolvit conducând o motocicletă de 650-700cmc, dar aș opta pentru o motocicletă de 1000cmc ca prima motocicletă pentru că face impresie?

Autodepășirea se va realiza prin pași mici, constanți, dezvoltarea fiind specifică fiecărei persoane, dar ea presupune perseverență și timp dedicat.

Este nevoie de suficientă forță interioară și discernământ pentru a rezista tentațiilor exterioare. Facem referire la a nu aluneca pe pantele negative ale opțiunilor care depășesc posibilitățile deprinderilor acumulate până în acel punct al experienței.
Angajarea unor resurse suplimentare de atenție și concentrare în mânuirea unui vehicul nedecvat vor înclina negativ balanța în defavoarea rezervelor de reacție dirijate către elementele de trafic.

Începi prin a conduce motociclete cu motorizare egală sau apropiată de cea cu care ești obișnuit pe parcursul etapei de școlarizare. Nu te raportala “cum îmi imaginez că conduc” sau “cum aș vrea să conduc”, ci observă în termeni realiști, pentru a căuta permanent să îți îmbunătățești rezultatele și pentru a conștientiza momentul corect de pregătire în care poți trece la o nouă etapă, la o motocicletă mai puternică, care îți va solicita mai mult nivelul de formație ca și conducător moto.

Acordă-ți timp pentru învățarea experiențială, pentru a-ți configura stilul de conducere. Prin practică și exerciții se obțin tipare comportamentale bazate doar pe experiențe personale, o atitudine comprehensivă se formează privind fenomenul și din perspective noi, nu te feri să experimentezi (motociclete diferite, în medii diferite).

Cum mă simt pe motocicletă din punct de vedere al ținutei de drum? Cât de ergonomică este postura mea pe motocicletă? Îmi asigură confort sporit în utilizare sau dimpotrivă, postura influențează negativ manevrabilitatea vehiculului?

Cum aleg motocicleta - scoala moto ami (1)

În termeni simpli, să ai un sentiment de confort pe motocicletă = să ai încredere, iar încrezător înseamnă să te simți bine pe motocicleta ta.
Dacă maneta de frână este prea îndepărtată sau are margini ascuțite, îi remediezi poziția sau o înlocuiești. Fă același lucru pentru fiecare dintre comenzi, pentru utilizare în siguranță, pentru rezultate precise.

Tot din perspectivă ergonomică este de evaluat postura corporală, poziția pe motocicletă: flexarea brațului, poziția trunchiului și unghiul genunchiului, lățimea șeii, sprijinul piciorului pe sol etc, fiecare dintre ele infuențînd controlul și precizia optimă.

Care este categoria de motociclete care concentrează cât mai multe dintre toate aceste criterii logice și practice?

Tipurile de motociclete existente pe piața de interes se clasifică în conexiune directă cu utilizările lor, cu domeniile de activitate specifice și, nu în ultimul rând, cu mediul în care sunt utilizate.

Modul de exploatare a motocicletei este unul din referințele decisive în alegerea motocicletei: conform cerințelor zilnice, ca mijloc de transport urban sau de navetă sau cu utilizare ocazională, de week-end. Aceasta, indiferent dacă se extinde la spațiul extraurban sau nu, deschide posibilități ofertante în probarea asfaltului, a zonei de off-road sau a ambelor ca all-rounder.

Nu trebuie neglijăm ată nici zonele mai specializate, de agrement, care se dedică antrenamentelor pe circuit sau enduro și de resortul de exploatare sub forma de globetrotter. Fiecare sector de acțiune și utilizare branșează legatura cu categoria de motocicletă pe care aleg să o dețin.

Cum aleg motocicleta dacă sunt o persoană scundă? Trebuie să conduc doar motociclete mici, cu motorizare redusă?

Cum aleg motocicleta - scoala moto ami (4)

Restricțiile impuse de atributele fizice ale conducătorului pot fi surmontate indiferent de categoria de permis absolvită, nu ne referim la limitările medicale.

De exemplu, o persoană mica de înălțime cu categoria de permis A, poate conduce o motocicletă care se încadrează în categoria respectivă, care îi oferă confort și stabilitate sau poate recurge la diverse soluții de a modifica înalțimea motocicletei dorite cu îngrădirile tehnice particulare.

Aceeași persoană are posibilitatea de a aborda tehnica pașilor mici, trecând de la familiarizarea de început cu o motocicletă mică, cu o ergonomie potrivită pentru a obține nivelul dorit de dexteritate și îndemânare într-un timp mai scurt.
Reversul ar presupune atât resurse financiare (soluții de pregătire și modificări tehnice) și resurse de concentrare mai mari, ceea ce ar îndepărta momentul de însușire a tiparelor bune de conduită practică.

Chiar fără să existe vreo restricție de ordin fizic, trecerea de la mic la mediu și apoi la mare oferă parcurgerea temporală a etapelor de acumulare a deprinderilor și înțelegere în cunoaștere, învățare și exploatare într-o manieră agreabilă și garantată ca izbândă.

Indiferent dacă opțiunea pentru o anumită motocicletă reprezintă o alegere susținută de criterii concrete, bazate pe planificare temeinică și cercetări personale sau este vorba pur și simplu de o moștenire sau donație, recomandarea este de a ține seama de oportunități, dar și de limitări, de elementele forte, cât și de minusuri.

Cum aleg motocicleta - scoala moto ami (2)

Ca soluții directe și la îndemână, ai posibilitatea de a aprecia motociclete diferite fie apelând la prieteni proprietari, în cadrul întrunirilor de motocicliști sau luând legătura cu dealeri sau reprezentanțe unde poți testa motocicletele minim ca postură sau interactiv, prin planificarea unui ride test.

Scoala Moto AMI recomandă Moto Advisor.

Moto Advisor te pot ajuta direct și corect să răspunzi la întrebarea ”Cum aleg motocicleta?”.

După cum spun Bogdan Buleandră și Cristian Predoi:

Nu există “cea mai bună motocicletă”, există motocicleta potrivită nevoilor tale. Totul pleacă de la profilul tău de rider (înălțime, nivel de experiență) și de la ce vrei să faci cu ea – oraș, călătorii, ture sportive, off-road sau câte puțin din fiecare?
După profilare, îți oferim trei modele care ți se potrivesc. Iar asta nu e tot: am încheiat parteneriate cu cei mai importanți dealeri moto din România și am negociat pentru tine oferte exclusive și beneficii speciale.
Mergem împreună la test. Tu să ai casca la tine și permisul în buzunar, pentru că de restul ne ocupăm noi. Vom aborda fiecare situație în care poți folosi motocicleta și-ți vom explica, punctual, tot ce ai nevoie să știi pentru o decizie 100% informată.

În urma analizei personale, identifică fiecare element în parte examinând cu seriozitate pro-uri vs dezavantaje pentru a ajunge la consens cu alegerea finală, o motocicletă care îmbină armonios forma, fondul și echilibrul.

Articol scris de Irina Neacsu, instructor la Scoala Moto AMI.

Cuvinte relevante: motocicleta, cum aleg motocicleta, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala soferi bucuresti, reducere scoala de soferi, reducere scoala moto, scoala moto categoria a, scoala categoria a, scoala moto ami, scoala categoria a bucuresti, permis de conducere categoria A.