Examen auto -scoala de soferi - scoala ami - categoria B 1

Ce verifica examinatorul la examen auto?

Examen auto – ce verifica examinatorul la proba practică de conducere pe drumurile publice pentru categoria B

În timpul probei practice de conducere a vehiculului pe drumurile publice, examinatorii urmăresc modul de comportare al candidaţilor, în funcţie de categoria vehiculului, după cum urmează:

Aptitudini şi mod de comportare supuse testării, specifice pentru examen auto categoria B:

Pregătirea şi controlul (verificarea) autovehiculului din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei

Candidaţii trebuie să facă dovada capacităţii de a se pregăti să conducă în siguranţă, prin respectarea următoarelor cerinţe:
– să controleze vizual starea anvelopelor, blocurilor de lumini/semnalizare faţă/spate, catadioptrilor, precum şi existenţa trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante şi stingătorului de incendiu; (N.R. se efectuează împreună cu instructorul, înainte de începerea examenului)
– să verifice, prin intermediul aparaturii de bord sau al comenzilor autovehiculului, funcţionalitatea direcţiei, frânei, instalaţiei de ungere/răcire, spălătorului de parbriz, luminilor, semnalizării şi avertizorului sonor; (N.R. se efectuează împreună cu instructorul, înainte de începerea examenului)
– să regleze scaunul şi tetierele, dacă este nevoie, pentru a obţine o poziţie corectă;
– să regleze oglinzile retrovizoare şi centurile de siguranţă, dacă este cazul;
– să se asigure că uşile sunt închise şi să elibereze frâna de ajutor;

Manevre speciale care trebuie testate în legătură cu siguranţa circulaţiei, pentru examen auto categoria B.

Se asigură testarea modului de executare a cel puţin două manevre, dintre care o manevră de mers înapoi, dintre următoarele:
– să efectueze o manevră de mers înapoi menţinând o traiectorie rectilinie sau să efectueze o manevră de mers înapoi cu un viraj la dreapta ori la stânga (în locuri amenajate sau unde există posibilitatea);
– să facă o manevră de întoarcere;
– să parcheze autovehiculul şi să se repună în mişcare dintr-un loc de staţionare paralel, oblic sau perpendicular, mergând pe direcţia înainte ori înapoi, pe teren neted, în pantă sau în rampă;
– să frâneze pentru a opri cu precizie; executarea unei opriri de urgenţă este facultativă;

Comportamentul în trafic.

Candidaţii trebuie să efectueze în mod obligatoriu toate manevrele în situaţii normale de trafic, în condiţii de siguranţă completă şi cu precauţiile necesare, astfel:
– să părăsească un loc de staţionare, să plece din nou după o oprire în trafic, să iasă de pe un drum lateral;
– să folosească drumuri drepte, să întâlnească autovehicule, inclusiv în pasaje înguste;
– să abordeze curbe;
– să circule pe drumuri în rampă/pantă;
– să pătrundă şi să traverseze intersecţii şi joncţiuni;
– să schimbe direcţia: să vireze la dreapta sau la stânga, să schimbe banda de circulaţie;
– să intre/să iasă de pe o autostradă sau un drum similar, dacă este cazul; să treacă de pe banda de accelerare/ieşire pe banda de decelerare;
– să depăşească alte autovehicule, obstacole, autovehicule staţionate; să fie depăşiţi de alte autovehicule, dacă este cazul;
– să respecte regulile instituite în zona amenajărilor rutiere speciale, dacă este cazul: intersecţii cu sens giratoriu, treceri la nivel, staţii de autobuz-tramvai, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, precum şi circulaţia în tunele;
– să circule astfel încât să asigure siguranţa deplasării şi reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor poluante prin manevre de accelerare/decelerare, precum şi prin selectarea manuală a vitezelor, după caz;
– să fie precauţi şi să ia măsurile de siguranţă înainte de coborârea din autovehicule;
– să fie precauţi şi să adopte măsurile de siguranţă la întâlnirea în trafic a conducătorilor de biciclete, mopede şi motociclete.

Rezultatul examinării se consemnează prin calificativul „Admis” sau „Respins”.

Pentru a fi declarat admis, candidatul nu trebuie să acumuleze 21 puncte de penalizare sau mai mult. Mai multe detalii despre penalizările aplicate poți afla din articolul Penalizari Examen Auto
Permisul de conducere va veni prin Curieratul Rapid al Poștei Române la adresa de domiciliu. Dacă nu te vor găsi acasă, îți lasă aviz și poți merge să îl ridici tu de la Poștă.

Conform prevederilor legale, examinatorii au obligația să se comporte civilizat cu candidații. Aceștia trebuie să le explice candidaților modul de desfășurare a probei și să le comunice clar și din timp traseul ce urmează a fi parcurs.Examinatorul nu trebuie să se angajeze cu candidații în discuții de altă natură decât cele legate de manevrele de condus.

Nu este permis examinatorului să dea comenzi de efectuare a unor manevre care ar încălca regulile de circulație sau semnalizarea rutieră.
Cu toate acestea, dacă primești comanda ”Prima posibilitate la stânga”, este de datoria ta să te asiguri că Strada cu nr. 1 din stânga nu are cumva indicator de Interzis. In acest caz, Prima posibilitate nu coincide cu Strada nr. 1.

Pe bancheta din spate a mașinii va sta martorul, în spatele șoferului, pentru a nu îl incomoda. Martorului nu îi este permis să intervină sau să inițieze discuții în timpul examinării.

Proba practică este înregistrată în totalitate audio și video, iar datele vor fi păstrate 6 luni. Tableta înregistrează tot traseul pe care îl parcurge candidatul, dar și indicațiile pe care le primește de la examinator. In cazul unei contestații, înregistrările vor fi folosite în instanță.
Camerele de monitorizare sunt instalate de examinator pe fiecare mașină folosită la susținerea probei, iar datele vor fi stocate astfel încat să permită identificarea înregistrărilor.

Iți urăm succes și multă răbdare la examenul practic!

Articol publicat de Diana Fota (Porumb) – instructor moto – Scoala Moto AMI

Examen auto -scoala de soferi - scoala ami - categoria B 1

Cuvinte relevante: examen auto, scoala auto, scoala de soferi, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala moto ami, categoria B, permis de conducere categoria B.