Ce fel de echipament moto îți trebuie? Complet!
Oricât este de performant, echipamentul nu poate oferi protecție 100% în toate situațiile întâlnite.
Momentan, dintre toate variantele posibile de echipament de protecție, numai casca trebuie purtată obligatoriu. Se preconizează însă ca normele europene să impună obligativitatea purtării unui echipament de protecție complet.
Poate părea aproape imposibil să alegi corect din prima tot ce îţi trebuie, de la alegerea motocicletei în sine şi până la genuncherele confortabile. Dar suntem aici să te ajutăm.
Vrem motocicliști responsabili și bine informați
La Scoala Moto AMI te obligăm să porți echipament moto complet pentru a te obişnui cu ideea că acesta îţi va fi cel mai bun prieten când vei deveni motociclist.
”Obligatoriu Bocanci și Pantaloni lungi!” O să tot auzi asta de la noi. Îți punem la dispoziție cască, armură, mănuși și genunchere. Tu trebuie să vii cu proprii tăi Bocanci și Pantaloni lungi. Iar ca măsură de protecție anti-covid, vino cu mănuși chirurgicale pe care să le porți pe sub mănușile noastre moto.
Dacă vrei, poți veni și cu alte piese din echipamentul personal, atât timp cât vei fi echipat complet.
Cursurile de echipamente fac parte din programa Şcolii Moto AMI, pentru că punem siguranţa mai presus de toate şi nu facem rabat atunci când vine vorba de informarea corectă a elevilor noştri.
La cursul despre echipament moto îți sunt arătate și descrise variante de echipament de la cele mai simple până la cele mai complexe. Ți se explică și cum să îți alegi corect echipamentul în bugetul stabilit de tine în așa fel încât să fii complet echipat.
Echipamentul, cel mai bun prieten al motociclistului
Echipamentul are o importanţă deosebită în cazul conducătorilor de vehicule pe două roţi, pentru că poate face diferenţa dintre viaţă şi… mai rău. Indiferent că echipamentul de protecție moto pe care îl ai este cel mai simplu sau de top, acesta trebuie să fie complet.
În mod obligatoriu, echipamentul moto trebuie să fie compus din:
– cască;
– geacă (prevăzută cu protecţii) sau armură;
– mănuşi;
– pantaloni (prevăzuţi cu protecţii) sau genunchere;
– ghete moto sau orice alte ghete rigide, care să îţi acopere gleznele.
Casca moto
Casca este cea mai importantă parte a echipamentului de protecție, iar la achiziționarea acesteia nu trebuie facută economie. Scopul căștii este atât de a reduce riscul leziunilor grave ale capului prin absorbirea energiei create într-un accident și reducerea forței de impact, cât și asigurarea protecției feței.
Într-adevăr, o cască moto bună costă destul de mult, dar este o investiţie bine făcută.
Nu cumpăra casca moto online; mergi în magazin şi probeaz-o! Trebuie să te asiguri că este fixă și că nu există puncte de presiune incomode.
Conform unui studiu British Medical Journal, căștile albe sunt asociate cu 24% mai puține accidentări comparativ cu căștile negre. Iar căștile deschise la culoare sunt asociate cu 19% mai puține accidentări comparativ cu căștile închise la culoare.
Important: casca trebuie schimbată după orice impact sau dupa 3-5 ani de utilizare.
Geaca moto
Putem alege geci moto din textil sau piele.
În ultimul timp, gecile fabricate din material textil câştigă teren, având în vedere versatilitatea lor, nivelul ridicat de protecţie în caz de accident, greutatea mai mică şi faptul că “respiră” mai bine la temperaturi ridicate.
Armura moto
Armura moto este folosită în general off-road și este practic o plasă pe care sunt prinse protecțiile.
O poți purta vara în oraș, însă la drum lung ar trebui să porți peste ea o geacă subțire sau o bluză din material rezistent.
Chiar dacă preferi geaca de piele, este recomandat să ai și o geacă de vară sau o armură. Astfel, când vei fi tentat să folosesti scuza “Sunt 40 de grade afară, merg fără geacă”, vei avea opțiunea de a circula echipat și comod.
Combinezonul moto
Combinezonul de piele este un echipament moto obligatoriu pentru cei care folosesc motocicleta pe circuit. Bugetul alocat pentru această piesă de echipament pleacă de la 50 de euro şi poate depăşi suma de 500 de euro. Evident, trebuie văzut raportul calitate-preţ.
Este destul de incomod de purtat în oraș sau la drum lung, însă există și în varianta deux-pieces cu fermoar de unire în talie. Astfel, dacă nu ești pe circuit, poți folosi numai geaca și o pereche de genunchere.
Mănuşile moto
Un element de echipament moto care de multe ori tinde să fie omis, dar este la fel de important ca restul.
Există tipuri de mănuși adaptate fiecărui tip de motocicletă (touring, enduro, supersport, chopper). Protecțiile pot diferi ca aspect, material și complexitate.
Cele mai importante variante de protecții și ranforsări aplicate mănușilor sunt cele de pe degete și palmă.
Aplicațiile de pe buricele degetelor împiedică alunecarea mănușilor pe manetele de comanda.
Există și modele cu aerisiri, membrană impermeabilă, încălzire sau lamelă de șters viziera.
Materialele folosite pot fi piele, textil, combinții cu goretex, plastic, metal sau fibre de carbon.
Pantalonii moto
Oferă protecţie sporită faţă de orice pantalon normal şi au în general protecții în zona șoldurilor și a genunchilor. Cele mai multe modele au zone special întărite cu material suplimentar de protecție kevlar.
Este important ca pantalonii să aibă incluse protecţii sau să aibă prevăzute buzunare interioare speciale pentru montarea acestora.
Genuncherele moto
Folosite la început ca echipament moto pentru off-road, genuncherele au fost adaptate de-a lungul timpului pentru a fi purtate zi de zi pe motocicletă.
Dacă îți alegi genunchere cu articulație, este recomandat să fie prevăzute și cu protecție anti-vânt în dreptul genunchilor.
Prinderile genuncherelor se țin pe exteriorul piciorului și nu se strâng excesiv.
Ghetele moto
Încălțămintea ar trebui să fie cu talpă rigidă, protecții în vârf și la călcâi cel puțin. Materialul poate fi piele sau textil, kevlar impermeabil, etc.
Orice ai alege, este important ca încălţămintea să protejeze și glezna în caz de căzături, loviri sau atingeri de evacuare.
În funcție de preferințele tale, poți găsi ghete moto care arată ca niște teneși simpli sau a încălțăminte office, așa că nu ai scuze să nu porți.
Echipament de ploaie
Este bine să îl ai mereu la tine, pentru orice eventualitate. Format din geacă și pantaloni impermeabili, sau stil salopetă, e recomandat să fie de culoare deschisă sau cu aplicații reflectorizante, pentru a deveni mai vizibil pe timp de ploaie.
Dacă vrei să mergi neechipat cu motorul într-un loc unde echipamentul moto nu este adecvat, poți lua un taxi.
Sau, mulțumită minților luminate care au inventat hainele de stradă cu protecții, îți poți asorta blugii moto cu o cămașă sau un hanorac – tot cu protecții, Kevlar și impermeabile.
Cuvinte relevante: echipament, echipament moto, alegere echipament, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala soferi bucuresti, reducere scoala de soferi, reducere scoala moto, scoala moto categoria a, scoala categoria a, scoala moto ami, scoala categoria a bucuresti, permis de conducere categoria A.