ulei moto - scoala moto ami

Ulei moto, ulei auto sau Bunica?

Nu folosi ulei moto la salată!

Uleiul, de oricare ar fi, este uleios. :))
Mai departe de asta, trebuie să alegi uleiul potrivit pentru motocicleta ta. Proprietățile specifice uleiului special pentru motociclete sunt cheia pentru o viață fericită și mai lungă a motorului tău.

Proprietățile uleiului
Uleiul de motor lubrifiază piesele în mișcare, reduce uzura și răcește motorul.
De asemenea, uleiul oferă protecție împotriva oxidării, inhibând coroziunea prin protejarea pieselor metalice de aer.
În plus, uleiul colectează și reține resturile microscopice până când sunt depuse în filtrul de ulei.

Viscozitatea uleiului de motor
Viscozitatea este proprietatea unui fluid de a se opune mișcării relative a particulelor constituente. Viscozitatea este percepută ca o rezistență la curgere. În acest sens, apa, cu viscozitate mică, este fluidă, în timp ce uleiul, cu viscozitate mare, este vâscos.

Viscozitatea este afectată de temperatură, astfel încât diferite tipuri de ulei moto au vâscozități diferite și funcționează numai într-un interval destul de îngust de temperaturi.

Stratul subțire de ulei reușește să creeze o peliculă puternică de protecție și să mențină piesele în mișcare ale motorului în siguranță în condiții de căldură și presiune extremă.

Uleiurile Multigrade

Au fost infuzate cu molecule numite amelioratori VI. Acestea sunt, de obicei, olefine și polistirenuri (materialele plastice). La temperaturi scăzute, amelioratorii au un efect redus asupra vâscozității (fiind spiralizați în mici bile), dar când se încălzește uleiul, aceste molecule se despiralizează și se îmbină, prevenind pierderea vâscozității.

Ulei Sintetic sau Semi-sintetic
Combinații de uleiuri sunt de la ulei mineral și semi-sintetic până la uleiuri sintetice complet. Ulei moto este în principal: amestec sintetic sau complet sintetic. Aceste tipuri de ulei conțin aditivi anti-uzură și amelioratori VI.

Uleiul complet sintetic îndeplinește cele mai înalte cerințe. Principalele avantaje sunt : protecția sporită, performanța îmbunătățită, economia de combustibil, pretabil pentru convertor catalitic și intervale mai lungi de service, toate acestea într-o gamă largă de temperaturi.

Uleiul semi-sintetic are aproape aceleași caracteristici, dar cu performanțe mai scăzute în condiții de exploatare maximă și protecție ceva mai redusă. Desigur, exploatarea maximă e reprezentată de condițiile de curse, nu de grăbit la birou.

Trebuie să folosești cel puțin ulei semi-sintetic pentru protecția motorului tău. Uleiul mineral nu va fi suficient.

Cum citim abrevierile

abrevieri ulei moto - scoala moto ami

10W – Primul număr îți spune viscozitatea uleiului la temperatură joasă (W – Winter)
50 – Al doilea număr îți spune viscozitatea uleiului la temperatură ridicată. Testele sunt făcute la 100˚
SAE – Society of Automobile Engineers – sistem numeric pentru clasificarea vâscozității uleiului. Este echivalentul API.
JASO – Japanese Automotive Standard Organization – sistem de clasificare pentru uleiul moto.
Clasificarea JASO este în principal legată de capacitatea uleiului de a rezista fricțiunii ambreiajului. Autoturismele au cutia de viteze și motorul separate, deci uleiuri separate. Uleiul de motocicletă trebuie să suporte uzura specifică a cutiei de viteze.
Ratingurile JASO specifice motocicletelor sunt:
JASO MA – motoarele cu o singură unitate, în care cutia de viteze și motorul utilizează același ulei.
JASO MB – motoarele care folosesc diferite uleiuri pentru motor și cutie de viteze (BMW Boxer răcit cu ulei și Harley Davidson).
JASO MA2 – Acesta este un ulei de înaltă calitate, destinat în principal motocicletelor echipate cu convertizoare catalitice.

Schimbul de ulei
schimb ulei moto - scoala motot ami

Durata de viață a motorului este strâns legată de frecvența schimbului de ulei și de calitatea uleiului folosit. Acesta este principalul factor care poate prelungi durata de viață a motorului. Un ulei de calitate va duce la un randament bun al motorului, economie de combustibil și schimbarea rapidă a treptelor de viteză.

Producătorul stabilește planuri de service pentru fiecare model de motociclete. Schimbul de filtru și ulei moto trebuie să aibă loc la intervale specifice: anual sau la 6 – 10.000 km. Aruncă o privire în cartea tehnică a motocicletei tale și vezi exact ce interval de timp sau km îți recomandă producătorul.

Uzura cea mai pronunțată este la pornire, motorul se rotindu-se fără o lubrifiere corespunzătoare. Nu uita să aștepți cel puțin un minut după fiecare pornire pentru a permite pompei de ulei să răspândească uleiul în interiorul motorului.

Este important să verifici frecvent nivelul uleiului, deoarece insuficiența sau lipsa acestuia pot avea consecințe grave pentru sănătatea motorului tău.

Nu ai ce probleme să întâmpini dacă faci schimbul de ulei moto prea des. Dacă alegi greșit uleiul sau nu faci schimbul la timp, problemele nu vor întârzia să apară.

Vom vorbi despre asta în episodul următor 🙂

ulei moto - scoala moto ami

Cuvinte relevante: scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala soferi bucuresti, ulei moto, ulei motocicleta, schimb ulei moto, ulei sintetic.