Echipament moto – Curs dedicat la Scoala Moto AMI

Ce fel de echipament moto îți trebuie? Complet!

Oricât este de performant, echipamentul nu poate oferi protecție 100% în toate situațiile întâlnite.
Momentan, dintre toate variantele posibile de echipament de protecție, numai casca trebuie purtată obligatoriu. Se preconizează însă ca normele europene să impună obligativitatea purtării unui echipament de protecție complet.

Poate părea aproape imposibil să alegi corect din prima tot ce îţi trebuie, de la alegerea motocicletei în sine şi până la genuncherele confortabile. Dar suntem aici să te ajutăm.

Vrem motocicliști responsabili și bine informați

La Scoala Moto AMI te obligăm să porți echipament moto complet pentru a te obişnui cu ideea că acesta îţi va fi cel mai bun prieten când vei deveni motociclist.
”Obligatoriu Bocanci și Pantaloni lungi!” O să tot auzi asta de la noi. Îți punem la dispoziție cască, armură, mănuși și genunchere. Tu trebuie să vii cu proprii tăi Bocanci și Pantaloni lungi. Iar ca măsură de protecție anti-covid, vino cu mănuși chirurgicale pe care să le porți pe sub mănușile noastre moto.
Dacă vrei, poți veni și cu alte piese din echipamentul personal, atât timp cât vei fi echipat complet.

Cursurile de echipamente fac parte din programa Şcolii Moto AMI, pentru că punem siguranţa mai presus de toate şi nu facem rabat atunci când vine vorba de informarea corectă a elevilor noştri.
La cursul despre echipament moto îți sunt arătate și descrise variante de echipament de la cele mai simple până la cele mai complexe. Ți se explică și cum să îți alegi corect echipamentul în bugetul stabilit de tine în așa fel încât să fii complet echipat.

Echipamentul, cel mai bun prieten al motociclistului

Echipamentul are o importanţă deosebită în cazul conducătorilor de vehicule pe două roţi, pentru că poate face diferenţa dintre viaţă şi… mai rău. Indiferent că echipamentul de protecție moto pe care îl ai este cel mai simplu sau de top, acesta trebuie să fie complet.

În mod obligatoriu, echipamentul moto trebuie să fie compus din:
– cască;
– geacă (prevăzută cu protecţii) sau armură;
– mănuşi;
– pantaloni (prevăzuţi cu protecţii) sau genunchere;
– ghete moto sau orice alte ghete rigide, care să îţi acopere gleznele.

echipament moto 2021 - scoala moto ami

Casca moto

Casca este cea mai importantă parte a echipamentului de protecție, iar la achiziționarea acesteia nu trebuie facută economie. Scopul căștii este atât de a reduce riscul leziunilor grave ale capului prin absorbirea energiei create într-un accident și reducerea forței de impact, cât și asigurarea protecției feței.

Într-adevăr, o cască moto bună costă destul de mult, dar este o investiţie bine făcută.
Nu cumpăra casca moto online; mergi în magazin şi probeaz-o! Trebuie să te asiguri că este fixă și că nu există puncte de presiune incomode.

Conform unui studiu British Medical Journal, căștile albe sunt asociate cu 24% mai puține accidentări comparativ cu căștile negre. Iar căștile deschise la culoare sunt asociate cu 19% mai puține accidentări comparativ cu căștile închise la culoare.

Important: casca trebuie schimbată după orice impact sau dupa 3-5 ani de utilizare.

Geaca moto

Putem alege geci moto din textil sau piele.
În ultimul timp, gecile fabricate din material textil câştigă teren, având în vedere versatilitatea lor, nivelul ridicat de protecţie în caz de accident, greutatea mai mică şi faptul că “respiră” mai bine la temperaturi ridicate.

Armura moto

Armura moto este folosită în general off-road și este practic o plasă pe care sunt prinse protecțiile.
O poți purta vara în oraș, însă la drum lung ar trebui să porți peste ea o geacă subțire sau o bluză din material rezistent.

Chiar dacă preferi geaca de piele, este recomandat să ai și o geacă de vară sau o armură. Astfel, când vei fi tentat să folosesti scuza “Sunt 40 de grade afară, merg fără geacă”, vei avea opțiunea de a circula echipat și comod.

Combinezonul moto

Combinezonul de piele este un echipament moto obligatoriu pentru cei care folosesc motocicleta pe circuit. Bugetul alocat pentru această piesă de echipament pleacă de la 50 de euro şi poate depăşi suma de 500 de euro. Evident, trebuie văzut raportul calitate-preţ.
Este destul de incomod de purtat în oraș sau la drum lung, însă există și în varianta deux-pieces cu fermoar de unire în talie. Astfel, dacă nu ești pe circuit, poți folosi numai geaca și o pereche de genunchere.

Mănuşile moto

Un element de echipament moto care de multe ori tinde să fie omis, dar este la fel de important ca restul.
Există tipuri de mănuși adaptate fiecărui tip de motocicletă (touring, enduro, supersport, chopper). Protecțiile pot diferi ca aspect, material și complexitate.
Cele mai importante variante de protecții și ranforsări aplicate mănușilor sunt cele de pe degete și palmă.
Aplicațiile de pe buricele degetelor împiedică alunecarea mănușilor pe manetele de comanda.
Există și modele cu aerisiri, membrană impermeabilă, încălzire sau lamelă de șters viziera.
Materialele folosite pot fi piele, textil, combinții cu goretex, plastic, metal sau fibre de carbon.

Pantalonii moto

Oferă protecţie sporită faţă de orice pantalon normal şi au în general protecții în zona șoldurilor și a genunchilor. Cele mai multe modele au zone special întărite cu material suplimentar de protecție kevlar.
Este important ca pantalonii să aibă incluse protecţii sau să aibă prevăzute buzunare interioare speciale pentru montarea acestora.

Genuncherele moto

Folosite la început ca echipament moto pentru off-road, genuncherele au fost adaptate de-a lungul timpului pentru a fi purtate zi de zi pe motocicletă.
Dacă îți alegi genunchere cu articulație, este recomandat să fie prevăzute și cu protecție anti-vânt în dreptul genunchilor.
Prinderile genuncherelor se țin pe exteriorul piciorului și nu se strâng excesiv.

Ghetele moto

Încălțămintea ar trebui să fie cu talpă rigidă, protecții în vârf și la călcâi cel puțin. Materialul poate fi piele sau textil, kevlar impermeabil, etc.
Orice ai alege, este important ca încălţămintea să protejeze și glezna în caz de căzături, loviri sau atingeri de evacuare.
În funcție de preferințele tale, poți găsi ghete moto care arată ca niște teneși simpli sau a încălțăminte office, așa că nu ai scuze să nu porți.

Echipament de ploaie

Este bine să îl ai mereu la tine, pentru orice eventualitate. Format din geacă și pantaloni impermeabili, sau stil salopetă, e recomandat să fie de culoare deschisă sau cu aplicații reflectorizante, pentru a deveni mai vizibil pe timp de ploaie.

Dacă vrei să mergi neechipat cu motorul într-un loc unde echipamentul moto nu este adecvat, poți lua un taxi.
Sau, mulțumită minților luminate care au inventat hainele de stradă cu protecții, îți poți asorta blugii moto cu o cămașă sau un hanorac – tot cu protecții, Kevlar și impermeabile.

Cuvinte relevante: echipament, echipament moto, alegere echipament, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala soferi bucuresti, reducere scoala de soferi, reducere scoala moto, scoala moto categoria a, scoala categoria a, scoala moto ami, scoala categoria a bucuresti, permis de conducere categoria A.

Penalizari examen moto in trafic 2021

penalizari examen moto in trafic 2021 - scoala moto ami

Penalizari examen moto in trafic 2020

Vezi mai jos lista cu penalizări pentru examenul moto în trafic. Găsești în tabel fiecare greșeală la proba practică de trafic pentru categoriile A1, A2, A.

Proba practică de conducere a motocicletei în trafic este promovată de candidaţii care parcurg un traseu de minim 25 min și nu cumulează mai mult de 21 puncte de penalizare.

Comportare în trafic

Penalizari examen moto in trafic

Puncte aplicate

– nesincronizarea comenzilor (oprirea motorului, accelerarea excesivă, folosirea incorectă a treptelor de viteză) 6
– nemenţinerea direcţiei de mers 9
– folosirea incorectă a drumului cu sau fără marcaj 6
– încrucişarea cu alte vehicule, inclusiv în spaţii restrânse 6
– neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers 9
– executarea neregulamentară a virajelor 6
– nesemnalizarea sau semnalizarea greşită a schimbării direcţiei de mers, inclusiv uitarea semnalului pornit 6
– încadrarea necorespunzatoare în raport cu direcţia mers dorită 6
– efectuarea unor manevre interzise (oprire, staţionare, întoarcere) 6
– neasigurare la patrunderea în intersecţii / la părăsirea zonei de staţionare 9
– intrarea/ieşirea de pe autostradă/artere similare, folosirea incorectă a benzilor/luminilor de întâlnire ziua 5
– nepăstrarea distanţei suficiente faţă de cei care rulează înainte sau vin din sens opus 9
– conducerea în mod neeconomic şi agresiv pentru mediul înconjurator (turaţie, frânare/accelerare) 5
– ezitarea repetată de a depăşi alte vehicule 6
– nerespectarea normelor legale privind acordarea priorităţii de trecere pentru autovehicule şi pietoni, circulaţia la culoarea roşie a semaforului electric, nerespectarea normelor legale referitoare la manevra de depăşire, nerespectarea normelor legale referitoare la trecerea la nivel cu calea ferată 21
– nerespectarea semnalelor poliţistului rutier/altor persoane cu atribuţii legale similare 21
– tendinţe repetate de a ceda trecerea vehiculelor şi pietonilor care nu au prioritate 6
– nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor 9
– depăşirea vitezei maxime admise 9
– conducerea cu viteză redusă în mod nejustificat, neîncadrarea în ritmul impus de ceilalţi participanţi la trafic 6
– neîndemânarea în conducere în condiţii de carosabil alunecos (reducerea vitezei, conduita preventivă) 9
– nerespectarea dispoziţiilor examinatorului privind traseul indicat 6

Alte situaţii care conduc la acordarea calificativului RESPINS la examen moto in trafic

– prezentarea la examen sub influenţa băuturilor alcoolice, substanţelor sau produselor stupefiante, a medicamentelor cu efecte simlare acestora sau manifestări de natură să perturbe examinarea candidaţilor 21
– producerea unui eveniment rutier ori intervenţia instructorului pentru evitarea unui pericol iminent 21

Poți citi și articolul Examenul Moto in Trafic 2020 pentru a afla detalii despre desfășurarea examenului.
Poți vedea în filmarea de mai jos câteva situații de examen în trafic explicate.

Dacă nu promovezi examenul practic în trafic

Examenul teoretic rămâne valabil pe toată durata de valabilitate a certificatului de absolvire emis de școală.
Pentru a putea face o nouă programare pentru examen practic este necesar să faci 6 ore suplimentare de practică (3 ședințe) și să mergi la DRPCIV pentru reprogramare cu dosarul + adeverința emisă de școală ca dovadă a celor 6 ore.
La REexaminare vei susține din nou proba de poligon, apoi proba in trafic.
Scoala Moto AMI își asumă alături de tine parte din motivele pentru care ai putea să greșești la examen. Astfel, PRIMA taxă de REexaminare este 0. Dar numai prima 😉

Articol publicat de Diana Fota (Porumb) – instructor moto – Scoala Moto AMI

Cuvinte relevante: examen moto, penalizari examen moto trafic, penalizari examen moto in trafic, instructor moto, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala moto ami, scoala categoria a bucuresti, permis de conducere categoria A.

7 obiceiuri care iti afecteaza casca moto – Scoala Moto AMI

Știi cum să ai grijă de casca moto? Iată 7 obiceiuri care dăunează căștilor moto

Nu mai e fixă pe cap, a prins mirosuri ciudate, viziera e zgâriată – sunt problemele principale pe care le întâlnim când vine vorba de căștile moto. Totuși, poți să le eviți dacă scapi de câteva obiceiuri nu tocmai bune. Apoi o să te surprindă cât de bine arată casca după doi sau trei ani de folosire intensă.

1. Nu agața casca moto de oglindă

E un obicei comod și comun printre motociclișți, dar e foarte dăunător pentru interiorul căștii. Oglindă presează căptușeală în câteva puncte și se tocesc înainte de vreme. Când vine vorba de căști full face, căptușeală de la baza căștii poate fi tocită în mai puțin de un an doar pentru că o agăți de oglindă.

casca-moto

Sursa foto: riders.drivemag.com

2. Nu lasă mănușile înăuntru

Toată lumea pune mănușile în interiorul căștii, e ca un ritual de câte ori le scoți din mâini. Dar nu e prea bine pentru interiorul căștii. Mănușile sunt murdare, aduna o grămadă de microbi și de obicei, transpiri în ele. Casca poate prinde mirosuri ciudate și asta nu-i deloc plăcut.

3. Nu purta casca moto pe mână

Deși e foarte comod, mai ales după ce ți-ai pus tot echipamentul și vrei să-ți folosești mâinile. Dar procedând așa ai putea să o lărgești și să nu mai stea fixă pe cap.

4. Nu ține casca de vizieră

Da, ni se întâmplă tuturor cel puțin o dată. Problema e că se slăbește mecanismul și nu va mai sta deschisă când ai nevoie.

casca moto

Sursa foto: riders.drivemag.com

5. Încearcă să aerisești casca

După drumuri lungi, ar trebui să lași casca moto la ventilat, întoarsă și cu viziera deschisă. Astfel interiorul are timp să se usuce și să se aeriseacă.

6. Nu folosi spray antibacterian

Cele mai multe modele au o căptușeală la interior care se poate spala. Chiar producătorii recomandă să faci asta din când în când. Știm că este mai ușor cu spray antibacterian, dar acesta este o soluție de moment, deoarece curață doar la suprafață, nu ajunge până în interiorul materialului.

7. Nu șterge viziera cu șervețele de hârtie

Deși unele viziere au un strat anti-zgârieturi, nu te baza pe asta. Șervețelele umede și cele de hârtie pot crea micro-zgârieturi care în timp vor afecta viziera. Folosește o pânză din microfibră și soluție pentru ochelari și vei vedea perfect.

Sursa articolului: Seven bad habits that are ruining our helmets

Examen moto in trafic 2021 – Scoala Moto AMI

Examen moto in trafic 2021 - scoala moto ami

Examen moto trafic pentru categoria A, A2, A1

Examen moto in trafic pentru categoria A, A2, A1, conform ordinului OMAI 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.

Examinarea pentru categoria A, A2, A1, se desfăşoară prin susţinerea, în aceeași zi, a probei practice de poligon și trafic.

După ce toți candidații programați au fost examinați la proba practică de poligon, cei declarați ADMIS, vor fi examinați în continuare în trafic.

Instructorul pasager la examen moto in trafic

În timpul orelor de practică la școala moto instructorul este pasager pe motocicletă. El discută liber cu elevul și îi explică în timp real manevrele. De asemenea, la orele practice, instructorul poate face corecturi din mers, sau poate opri elevul pentru explicații suplimentare.

Instructorul va fi pasagerul elevului examinat și la examenul moto in trafic, NU poliţistul examinator.

La examenul moto, instructorului îi este interzis să:
discute cu elevul,
ajute elevul la înclinarea sau redresarea motocicletei,
frâneze în locul elevului folosind frâna de asistență,
pună piciorul jos pentru a susține motocicleta

Practic instructorul este pasager numai pentru a interveni în caz de forță majoră.
Pentru orice intervenție din partea instructorului, candidatul va fi declarat Respins.

Polițistul examinator la examen moto in trafic

Examinatorul va fi într-o mașină de asistență pusă la dispoziție de școala de șoferi, condusă de unul din angajații școlii.
Mașina de asistență va merge în permanență în spatele motocicletei.

Polițistul examinator va vedea fiecare manevră facută de candidat și va evalua corectitudinea și acuratețea acestora. De asemenea, examinatorul va observa orice intervenție a instructorului.

Comenzile la examen moto in trafic

Comenzile vor fi date de către examinator prin stații emisie-recepție, asigurate tot de școala de șoferi.
Fiecare comandă va fi dată din timp într-un mod cât mai clar. Le vor auzi în același timp și elevul și instructorul.

Dacă nu primește comandă într-o intersecție, elevul va merge pe direcția înainte sau va urmări drumul cu prioritate, în funcție de situația dată.

În cazul în care o comandă nu se înțelege, instructorul va cere prin stație clarificări. Între timp, elevul va considera că încă nu a primit o comandă.

Aptitudini şi mod de comportare la examen moto in trafic

În timpul probei practice de conducere a vehiculului pe drumurile publice, examinatorii urmăresc modul de comportare a candidaţilor, după cum urmează:

Aptitudini şi mod de comportare supuse testării, specifice pentru categoriile A1, A2 şi A. Candidatul trebuie să:

  • părăsească un loc de staţionare, să plece din nou după o oprire în trafic, să iasă de pe un drum lateral;
  • folosească drumuri drepte, să întâlnească vehicule, inclusiv în pasaje înguste;
  • abordeze curbe;
  • pătrundă şi să traverseze intersecţii şi joncţiuni;
  • schimbe direcţia: să vireze la dreapta sau la stânga, să schimbe banda de circulaţie;
  • intre/să iasă de pe o autostradă sau un drum similar, dacă este cazul; să treacă de pe banda de accelerare/ieşire pe banda de decelerare;
  • depăşească alte vehicule, obstacole, maşini staţionate, să fie depăşiţi de alte vehicule, dacă este cazul;
  • respecte regulile instituite în zona amenajărilor rutiere speciale, dacă este cazul: intersecţii cu sens giratoriu, treceri la nivel, staţii de autobuz-tramvai, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, precum şi circulaţia în tunele;
  • fie precauţi şi să ia mãsurile de siguranţă înainte de coborârea de pe vehicule.
  • dea prioritate ori de câte ori este cazul
  • respecte indicatiile date de politistul examinator

Promovarea examenului moto

Proba practică de conducere a motocicletei pe drumurile publice este promovată de candidaţii care nu au cumulat mai mult de 21 puncte de penalizare.
Rezultatul examinării se consemnează, pentru fiecare probă susţinută, prin calificativul „Admis” sau „Respins”.

•După promovarea examenului practic, noul permis va fi transmis de către poliţie prin Poșta Rapidă. Va veni la adresa din buletin/flotant și îl poți ridica personal cu buletinul.
•Permisul vechi îl poți folosi până vine cel nou, apoi îl păstrezi amintire.
•Se poate circula în continuare cu categoriile dobândite anterior (NU cu A-ul). Categoriile există în baza de date, unde este specificat faptul că permisul va fi preschimbat. Categoria nouă se activează când ridici permisul cel nou.

Vezi Penalizari examen moto in trafic 2021.

Poți vedea în filmarea de mai jos o câteva situații de examen in trafic explicate.

Dacă nu promovezi examenul practic in trafic

Examenul teoretic rămâne valabil pe toată durata de valabilitate a certificatului de absolvire emis de școală.
Pentru a putea face o nouă programare pentru examen practic este necesar să faci 6 ore suplimentare de practică (3 ședințe) și să mergi la DRPCIV pentru reprogramare cu dosarul + adeverința emisă de școală ca dovadă a celor 6 ore.
La REexaminare vei susține din nou proba de poligon, apoi proba in trafic.
Scoala Moto AMI își asumă alături de tine parte din motivele pentru care ai putea să greșești la examen. Astfel, PRIMA taxă de REexaminare este 0. Dar numai prima 😉

Articol publicat de Diana Fota (Porumb) – instructor moto – Scoala Moto AMI

Cuvinte relevante: examen moto, examen moto trafic, examen moto in trafic, instructor moto, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala moto ami, scoala categoria a bucuresti, permis de conducere categoria A.