target-fixation-scoal-moto-ami

Target fixation – alege trasa corectă

Pe scurt: nu te uita la groapa pe care o ocoleşti, ca să nu intri în ea

Poţi trece prin situaţii periculoase atunci când îţi îndrepţi privirea spre un obstacol pe care vrei să îl eviţi (o groapă, o piatră sau o porţiune umedă). Citeşte mai departe pentru a învăţa cum să treci cu bine peste aceste situaţii.

Mâinile îţi urmează ochii

Este o problemă des întalnită la motociclişti. Motocicleta tinde să se îndrepte unde priveşte motociclistul.

Cu toţi ne-am uitat la curse de motociclete şi am văzut accidente în care cel din faţă cade şi urmăritorul intră direct în el, deşi putea cu uşurinţă să îl evite. Chiar și când mergem pe jos și ne uităm la peisajul de pe marginea drumului ne îndreptăm în acea direcţie fără să ne dăm seama.

Care este cel mai bun mod de a contracara “Target Fixation”?

Este ok să îti alegi o ţintă, dar să fie, în acelaşi timp, cea corectă. Pentru a evita obstacolele, trebuie să ştim ce înseamna asta. Iată câteva exemple:

1. Când mergi pe stradă şi maşina din faţă virează la stânga, priveşte la ruta de scăpare şi nu la bara lui din spate.

2. Când te afli în curbă şi vezi pe carosabil nisip, încearcă să te uiţi la linia cea mai curată.

3. Când ești pe drumuri de munte, ignoră vederea panoramică şi concentrează-te la drum (desigur că o privire per ansamblu nu strică, atât timp cât este rapidă). Fii atent și folosește-ți ochii pentru a evita un motociclist care cade în fața ta sau o groapă de pe drum. Foloseşte-i să îţi ghidezi motocicleta exact acolo unde ai vrea să fii.

Este vital să îţi foloseşti ochii pentru a-ţi alege corect ruta. Trebuie să îţi antrenezi privirea pentru a te uita exact unde vrei să mergi, să alegi ruta cea mai bună, cea mai curată. Te concentrezi să nu te uiţi la obiectele pe care le poţi lovi şi să te uiţi înapoi la calea corectă. Sună uşor, dar la 70 km/h poate deveni un adevarat joc al minţii să te uiţi în altă parte. Şi cum interpretezi ceea ce ochii îţi spun, face diferenţa dintre motocicliştii experimentaţi şi începători. Foloseşte-ţi privirea şi vei fi mai rapid şi mai sigur.

Disciplină şi atenţie

De multe ori se va întampla să mergi în grupuri. Să luăm ca exemplu videoclipul următor:

Privește cum motociclistul nu reueşeşte să păstreze linia şi roata faţă îi alunecă. Motociclistul care îl urmează îşi fixează privirea pe motocicleta care cade şi, cum motocicleta merge unde te uiţi, acesta pierde controlul. În acel moment trebuie să te concentrezi şi să îţi smulgi privirea de la cel care cade pentru a evita o adevărată tragedie.

Mulţi dintre motocicliști ne regăsim uitându-ne la casca motociclistului din faţă sau roata motocicletei sale. Greşit! Trebuie să privim în faţa acestuia, pentru a oberva orice alt pericol. Dacă te uiţi în depărtare, vei avea mai mult timp să analizezi deciziile şi este o tehnică pe care piloţii de MotoGP o folosesc tot timpul. Va face o diferenţă mare în tehnica ta de condus.

Motocicliştii care nu ridică privirea vor accelera prea târziu, iar când îşi vor da seama că este sigur să accelereze vor fi ieşiţi din curbă de câteva secunde bune. Desigur, aceasta este o tehnică pentru piloţii de curse, dar prea bine se poate aplica şi pe stradă. Priveşte în faţa roţii şi poţi rata trasa curbei, astfel vei fi mai încet şi oarecum ciudat în mers.

Priviţi în depărtare

Deci vrei să priveşti mai departe. Dar ce distanţă ar trebui să fie?

Ar trebui să fie în orizont, dar problema este că nu ne putem baza pe o şosea curată ca pe circuit, de aceea trebuie să ne mişcăm privirea constant pe toată porţiunea care este vizibilă pentru a o scana de gropi, pete de ulei şi multe alte pericole care sunt pe drumurile publice.

Scanează permanent, din cel mai apropiat punct şi până în cel mai îndepărtat.

Pentru a îţi perfecţiona toate aceste reflexe, te aşteptăm după ce îţi iei permisul, la cursurile de perfecţionare organizate în cadrul şcolii şi la cursurile şi plimbările gratuite oferite de Asociaţia Moto Începători.

Cuvinte relevante: target fixation, target, fixation, privire, fabrica de fericire, scoala moto, scoala moto bucuresti, scoala moto bucuresti ami, scoala soferi bucuresti