prim ajutor scoala moto ami

Prim ajutor – informatii de baza

Ce e de făcut? Iată pașii principali în acordarea de prim ajutor

prim ajutor scoala moto ami
Pentru a preveni un accident ai de bifat câteva aspecte importante
– Poartă echipament de protecție
– Nu îți forța limitele
– Condu preventiv, nu agresiv

Dacă se întâmplă să ai totuși un accident și ești singur? Dacă tu ești singurul salvator al unui prieten cu care ai ieșit la plimbare? Dacă ești primul care vede pe drum un accident auto?

Siguranţa salvatorului

Atunci când salvăm, devenim salvatori. Indiferent de tipul accidentului, siguranţa salvatorului este principală. Asigură-te că, înainte de a salva pe cineva, nu te vei pune pe tine în pericol.

Stabilirea nivelului de conştienţă

Stabilim dacă victima este conştientă, pentru a şti ce avem de făcut mai departe. Cum? Prin două metode (în această ordine şi mereu ambele metode): verbal şi tactil.

Strigăm după ajutor

Dacă am stabilit nivelul de conştienţă al victimei, vom striga să ne ajute cineva. Indiferent că victima este conştientă sau nu, o persoană în plus poate fi utilă pentru a suna la 112, în timp ce tu vei acorda un prim ajutor.

Eliberăm, verificăm şi curăţăm căile respiratorii

Acest pas se face prin hiperextensia capului. Dacă victima este inconştientă, îi vom face hiperextensia capului, pentru a putea să verificăm respiraţia, prin metoda ASV (aud, simt, văd), timp de 10 secunde.

Dacă victima respiră, o vom întoarce în poziţia laterală de siguranţă, asigurând menţinerea căilor respiratorii deschise. După 20 de minute, victima va fi întoarsă pe partea opusă.

Accesul – sunăm la 112

După ce am stabilit aceste detalii, sunăm la 112. Rugăm persoana care ne-a sărit în ajutor să sune sau, dacă nu este nimeni lângă noi, sunăm şi punem telefonul pe difuzor, în timp ce vom acorda prim ajutor.

Resuscitare cardio-pulmonară (RCP)

Dacă victima nu are puls şi nu respiră, aceasta fiind o persoană adultă, îi vom face RCP – 30 de compresii cu 2 ventilaţii, 100-120 pe minut, amplitudine 5-6 centimetri.

RCP se face în treimea inferioară a pieptului, cu două mâini, folosindu-ne de podul palmei, iar umerii să fie paraleli cu axul victimei.

Manevrele RCP se opresc în trei situaţii: victima îşi revine, soseşte ambulanţa sau savatorul este epuizat.

Este important să intervenim cănd este cazul cu RCP, întrucât aşa se vor menţine în funcţiune organele vitale, până la sosirea ambulanţei.

Scoaterea căştii moto

Dacă victima este conştientă, casca nu se va scoate de pe cap, întrucât aceasta poate juca rolul de guler cervical. Aceeaşi situaţie atunci când victima este inconştientă, dar respiră.

Fractura închisă

Dacă nu avem la îndemână o atelă pentru a imobiliza braţul fracturat, procedăm astfel: mâna se poate imobiliza de corp cu o eşarfă, iar piciorul va fi legat de celălalt picior.

Fractură deschisă

Aceasta se imobilizează cu atelă, iar rana trebuie acoperită cu o compresă sterilă sau ceva cât mai curat. Imobilizarea fracturilor se face incluzând articulaţia superioară şi pe cea inferioară.

Hemoragiile

Hemoragiile sunt de două tipuri:
– artriale – sângele ţâşneşte concomitent cu bătăile inimii
– venoase – sângele se prelinge.

Hemoragiile se opresc prin aplicarea compreselor sterile apăsat pe rană. Membrul afectat va fi ridicat mai sus. Dacă pansamentul se îmbimă, adăugăm altul peste, dar nu îl vom da la o parte.

Durere toracică

Vom întreba pacientul cum simte durerea şi dacă radiază (se lasă în mână sau în spate). Nicio durere toracică nu trebuie ignorată.

Trebuie liniştit pacientul, aşezat comod şi sunat la 112. Trebuie să se observe dacă acesta transpiră sau are respiraţia zgomotoasă.

Accidente vasculare

Ne dăm seama că o persoană a suferit un accident vascular, atunci când: are deficit facial, nu poate mişca, se bâlbâie. Test: să ridice ambele mâini, cu ochii închişi.

Legea bunului samaritean

Poate nu aţi auzit de această lege, dar ea există şi spune că nu există implicaţii legale împotriva celui care nu prezintă rea voinţă. Cu alte cuvinte: dacă încerci să acorzi prim ajutor, dar nu reuşeşti sau i se agravează starea, tu nu vei putea păţi nimic, din punct de vedere legal.

Vă aşteptăm la cursurile teoretice ale Asociaţiei Moto Începători, pentru a afla cum ne facem viaţa mai uşoară şi frumoasă în plimbările cu motocicleta.